nutritiepartenerisanatate

MITURI ALIMENTARE: Mitul alergiilor alimentare!

Salutare tuturor eu sunt Oana Parliteanu si voi sustine pe acest site, o serie de articole prin care mi-am propus să explic, în unele cazuri, să desființez, anumite mituri alimentare împământenite în credința colectivă unerori fără fundamentare științifică. Aceste mituri ne fac, de cele mai multe ori, mai mult rău decât bine. Așadar vom detalia o parte dintre cele mai cunoscute astfel de credințe ale poporului român.

Începem astazi cu Mitul “Alergiilor alimentare”.

În ultimii ani am avut ocazia să văd la cabinet persoane venite pentru a primi un regim personalizat pe baza unor teste de alergii alimentare.

alergii alimentare

 Cel mai des am auzit de la cei ce vin la cabinet (în special femei, pentru că ele sunt mai interesate de aspectul fizic și de nutritiție),deci de la paciente “rubensiene” următoarele afirmații: “Eu nu mănânc mult, dar am alergie la X aliment și din această cauză mă îngraș”. Alimentul X este de cele mai multe ori inofensiv, ca de exemplu roșia sau vre-o legumă pe care oricum nu o consumă mai nimeni în climatul nostru temperat-continental. Alteori am auzit că anumite combinații de genul roșii cu brânză sau carne cu ciuperci sunt cele care crează acele alergii alimentare și tot ele sunt vinovate pentru kilogramele în plus pe care respectiva persoană le are.

Replica mea la cele de mai sus este următoarea: „Pe lângă alimentul X, câte dulciuri mancați într-o zi, câtă pâine, câte fructe, câte sucuri îndulcite, câte paste făinoase, cât fast-food?” Răspunsul vine indubitabil, de cele mai multe ori la fel : “AAAA, la astea nu sunt alergic/ă, deci le pot consuma în orice cantitatea vreau, nu mă îngraș de la ele.”

Ce credeți? Pacientul/a mea s-a îngrășat de la rosiile și chinoa la care este alergică sau de la cantitatea mare de alimente cu conținut ridicat de zaharuri și grăsimi la care, conform testelor, nu este alergică și le poate consuma în orice cantitate (sigur în accepțiunea proprie)??? Răspunsul este simplu: în aceste cazuri nu are nimic de-a face cu așa zisele alergii alimentare sau intoleranțe alimentare; are legătură cu cantitatea crescută de mâncare.

Vreau să atrag atenția că alergiile alimentare și adevăratele intoleranțe alimentare chiar există, sunt boli adesea grave cu manifestări clare și au nevoie de tratament, un exemplu este Boala celiacă (intoleranța la gluten) sau alergia la pește, crustacee, fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide),  netratate acestea pot cauza chair și decesul unei persoane.

Până data viitoare vă doresc să mâncați asumat și să ne reamintim că suntem ceea ce mâncăm și că ar trebuii să ne hrănim și sufletul nu numai corpul!

Dr. Oana Parliteanu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Bolie Metabolice.

Contact:

-pe Facebook pe pagina dr. Oana Parlițeanu

-la clinica Natural Aesthetics Bd. Ioan Cuza nr 15. Sector 1, programări la 0748339744

-la clinica Pneumocare Bd. Tineretului nr. 41, Sector 4, programări la 0770413269

-on-line pe platforma Getvig.Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *