medicinanutritiesanatate

MITURI ALIMENTARE: MITUL DETOXIFIERII

Continuam astazi cu un nou mit foarte la moda in ultima vreme: Mitul curelor de DETOX care in acceptiunea multor persoane sunt “rezolvarea minune” a multora  din problemele lor. Atfel daca ai cateva kilograme in plus faci un detox si se rezolva, slabesti rapid; daca ai probleme de transit intestinal mergi la detoxifiere si trece; daca ai probleme cu grasimile in sange, le vei scadea tot prin aceeasi metoda. Ei bine, in cele ce urmeaza vom descrie avantajele si dezavantajele unei astfel de cure de detoxifiere si mai ales voi incerca sa demontez toate aceste mituri legate de aceste practici.

            Incepem prin a incerca sa intelegem ce este detoxifierea si cum ar trebuii ea sa fie efectuata corect.

Este un proces prin care organismul nostru se curata de toxinele pe care le-am acumulat din mancare, apa, aer (poluare) si alti agenti chimici.

O astfel de curatare este benefica si chiar indicata periodic pentru oameni deoarece ajuta organismul sa functioneze mai bine. O cura de detoxifiere corecta presupune o alimantatie cat mai naturala, cat mai putin procesata terminc si chimic. Vom da un exemplu: o cura buna de detoxifiere este postul alimentar crestin (in care consumam alimente de origine vegetala si pentru ca este post aliemtele se consuma cu moderatie). In aceste perioade corpul elimina toxinele si se recalibreaza pentru o stare de sanatate optima.

            Notiunea de DETOX din zilele noastre presupune un sejur la o clinica unde pacientul este hranit raw vegan sau doar cu sucuri de legume si apa, unde i se fac clisme zilnic si tratamente corporale. Este o varianta extrem de agresiva care poate produce dezechilibre in corp. A nu se intelege gresit, nu este nimic rauin a bea sucuri de legume si apa, dar nu este ok sa bem doar asta. Nici clismele nu sunt rele, fiind chiar indicate in unele cazuri, dar nu zilnic, facute in exces pod distruge flora intestinala. Daca „spalam” excesiv colonul, vom scoate toate bacteriile benefice care compun flora saprofita intestinala, flora care ne ajuta in digestie.

            In cele ce urmeaza va voi relata un mod de abordare al unui reprezentant medical care promova un Retreat de DETOX. A venit un domn, foarte dragut dealtfel, la cabinet sa imi expuna beneficiile clinicii de detoxifiere, incercand sa ma convinga sa trimit pacienti acolo. A inceput domnul sa imi spuna cat de benefice sunt clismele in special cele cu clorofila. L-am lasat sa imi explice si mai apoi l-am intrebat, nedumerita, cum actioneaza clorofila in colon? Eu stiu de la biologia de clasa aVa, asa am invatat atunci, clorofila este un substanta din plante care ii da culoarea verde si care ajuta la procesul de fotosinteza. In prezenta LUMINII, clorofila filtreaza aerul transformand dioxidul de carbon in oxigen. Asa am invatat in clasa aVa! Avand in vedere aceste lucruri, l-am intrbat pe domn cum actioneaza clorofila in interiorul colonului meu (introdusa acolo prin clisma)? De unde are lumina necesara pentru a putea actiona???? Cum introducem in colon si lumina??? Evident, la aceasta intrebare domnul nu mi-a mai raspuns, ar fi fost putin hilar sa imi spuna ca se introduce si un bec….

            Domnul insa a continuat sa imi expuna beneficiile curelor efectuate in clinica dumnealor, spunandu-mi ca pacientii slabesc.

Evident ca slabesti daca nu mananci nimic, bei doar sucuri de legume si apa si mai faci si doua clisme pe zi. In primul rand scoti apa, iar lipsa aportului de hrana solida duce la scaderea in greutate.

Problema este insa, ca pacientul pleaca acasa si revine la obiceiurile lui nesanatoase de dinainte de DETOX si ce sa vezi? Se ingrasa la loc rapid si uneori ia chiar mai multe kilograme decat a pierdut.

            Incei acest subiect prin a spune ca nu sunt anti-detoxifiere, cata vreme ea este facuta corect si nu cauzeaza probleme organismului. Tot ceea ce este extrem, este si agresiv cu organismul, deci in esenta nu face bine. A avea perioade de alimentatie naturala si de odihna este recomandat si chiar benefic, si in realitate se recomanda sa avem un stil de viata care sa nu necesite aceste cure de curatare. Daca vom fi echilibrati si vom avea un stil de viata si alimentatie corect, nu vom avea nevoie sa mergem la retreat sa facem clisme zilnic si sa mancam nimic.

            Până data viitoare vă doresc să mâncați asumat și să ne reamintim că suntem ceea ce mâncăm și că ar trebuii să ne hrănim și sufletul nu numai corpul!

Dr. Oana Parliteanu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Bolie Metabolice.

Contact:

-pe Facebook pe pagina „dr. Oana Parlițeanu

-la clinica Natural Aesthetics Bd. Ioan Cuza nr 15. Sector 1, programări la 0748339744

-la clinica Pneumocare Bd. Tineretului nr. 41, Sector 4, programări la 0770413269

-on-line pe platforma Getvig.Health

Un comentariu la „MITURI ALIMENTARE: MITUL DETOXIFIERII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *