medicinanutritiesanatate

MITURI ALIMENTARE: BĂUTURILE CARBOGAZOASE FĂRĂ ZAHĂR

Abordăm azi tema băuturilor carbogazoase dietetice, “light sau zero zăhar”. Mare parte dintre noi, printre care mă număr și eu, suntem fani o anumită băutură carbogazoasă neagră. Ea conține cofeină și ne dă senzația de forță, de revigorare, pe lângă gustul plăcut pe care îl are.

            Băuturile carbogazoase sunt blamate în ultima vreme; ni se spune să nu mai bem sucuri pentru că nu ne fac bine. Acceptând această idee, foarte multă lume continuă să le consume, însă o fac într-o formă mai “sănătoasă” (după părerea lor); nu le mai beau pe cele cu zahăr, le preferă pe cele dietetice.În realitate puțină lume știe că asta face mai mult rău decât bine.

  De ce nu sunt recomandate băuturile fără zahăr? Ei bine pentru că ele “păcălesc” organismul și la finalul zilei sunt mult mai dăunătoare.

Ce se întâmplă? Creierul meu nu face diferența dintre dulcele din zahăr și dulcele artificial din indulcitori.

Când pe limba mea ajunge gustul de dulce, creierul primește un semnal că eu voi bea ceva cu zahăr. Acest lucru va duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge. Creierul, pentru că știe ce va urma, trimite un semnal către pancreas, îl anunță că eu voi bea zahăr și că va crește glicemia, și astfel pancreasul începe să producă insulină pe care o varsă în sânge pentru a contracara creșterea glicemiei.Acesta este mecanismul normal al corpului uman.  

            Când eu beau ceva cu indulcitor, creierul nu știe să facă diferența și urmează același traseu. Acum am băut îndulcitor, glicemia nu a crescut, însă pancreasul a vărsat deja insulina în sânge și nu are ce să scadă. Corpul se vede în pericol, va scădea prea mult glicemia și astfel dă semnale de foame ca să mă oblige să manânc, să imi crească glicemia și el să consume insulina creată.

În final mănânc în compensație și ajung să mă îngraș deși eu beau băuturi fără zahăr…

            Ca și o concluzie, nu sunt promotoare a băuturilor carbogazoase, consumate în cantitate mare pot fi dăunătoare. Recunosc, este una din plăcerile mele vinovate și când o fac, este întotdeauna în varianta originală, cu zahăr. Haideți să ne lăsăm corpurile sa isi facă treaba când consumăm zahăr, organismul uman este o mașinărie creată perfect de Divinitate! Atenție la cantitate și la frecvența consumului, tot ceea ce este în exces dăunează.

            Până data viitoare vă doresc să mâncați asumat și să ne reamintim că suntem ceea ce mâncăm și că ar trebuii să ne hrănim și sufletul nu numai corpul!

Dr. Oana Parliteanu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Bolie Metabolice.

Contact:

-pe Facebook pe pagina „dr. Oana Parlițeanu

-la clinica Natural Aesthetics Bd. Ioan Cuza nr 15. Sector 1, programări la 0748339744

-la clinica Pneumocare Bd. Tineretului nr. 41, Sector 4, programări la 0770413269

-on-line pe platforma Getvig.Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *