nutritiesanatate

INTOLERANȚA ALIMENTARĂ LA GLUTEN

Cotinuăm astazi cu un alt mit alimentar extrem de frecvent întâlnit în rândul pacienților care apelează la nutriționist, Intoleranța la Gluten.

Pentru că tot românul este priceput la toate dar mai ales la medicină cu ajutorul lui Doctor Google, frecvent ajung la consulație pacienți care s-au auto-diagnosticat cu această intoleranță. Ba mai mult, au și o “certitudine” a propriului diagnostic prin diverse teste de alergii alimentare pe care le-au făcut deja.

            Dragilor Intoleranța la Gluten este o boală serioasă care se numește Boală Celiacă. De regulă apare în prima parte a copilăriei, imediat după ce alimentația copilului a fost diversificată și s-au introdus cerealele cu gluten (stomacul lor nu poate crea enzimele necesare pentru a digera glutenul). Se maifestă prin sindrom de malabsorbție datorat diareei persistente, prin dureri abdominale violente, copilul nu mai ia în greutate, devine astenic și din ce în ce mai apatic. Mai pot apărea simptome ca balonarea, flatulența și/sau eructațiile în formele mai ușoare ale bolii. În alte cuvinte, tabolul caracteristic de Boală Celiacă este acela al unui copil slab, subnutrit, cu carențe de vitamine și elemente minerale, cu deficit de creștere fizică și retard de dezvoltate intelectuală.

            Pacienții care ajung la cabinet și îmi spun că au Intoleranța la Gluten sunt de regulă adulți,  supra-ponderali sau obezi care din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase au simptome ce pot fi asemănătoare cu cele din forma ușoară de Boală Celiacă. Ei se plâng de balonare, de probleme de tranzit intestinal (contipație cel mai adesea, uneori alternând cu diareea), meteorism abdominal (gaze) ș/sau pirozis (arsuri).

Boala celiacă NU se diagnostichează la peste 30 ani și nici nu poate fi vorba de această patologie când tu ești gras și tot iei în greutate, altele sunt cauzele acumulării de kilograme.

Această modă de a consuma alimente fără gluten, când în realitate tu nu ai o problemă cu digestia lui, produce în timp adevărate boli. Dacă stomacul tău nu va mai intra în contact cu glutenul, nu va mai ști cum să secrete enzimele necesare digerării lui, iar când vei mânca ceva cu conținut de gluten să nu te mire dacă „ți-ai creat” o boală  doar pentru că ai vrut să fi la modă.

Funcția crează organul, dacă nu pui organul să își facă treaba, să proceseze alimentele, el nu va mai ști să facă asta și atunci chiar apar problemele.

Și mai ales nu faceți asta copiilor voștrii, am văzut multe mame care nu le dau gluten pentru că au citit ele ca nu este bine!!!!

            Până data viitoare vă doresc să mâncați asumat și să ne reamintim că suntem ceea ce mâncăm și că ar trebui să ne hrănim și sufletul nu numai corpul!

Dr. Oana Parliteanu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Bolie Metabolice.

Contact:

-pe Facebook pe pagina „dr. Oana Parlițeanu

-la clinica Natural Aesthetics Bd. Ioan Cuza nr 15. Sector 1, programări la 0748339744

-la clinica Pneumocare Bd. Tineretului nr. 41, Sector 4, programări la 0770413269

-on-line pe platforma Getvig.Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *