medicinapsihiatriesanatate

STIGMA

            De multe ori m-am intrebat de pacientii ajung la psihiatru in ultima instanta,de ce pacientii de cele mai multe ori sunt adusi la psihiatru de catre altcineva(ruda, cunostiinta, la recomandarea altui medic) si de ce pacientul atunci cand vine la psihiatru are deja un dosar de analize si de consulturi la mai multe specialitati medicale care arata ca pacientul este “sanatos” din punct de vedere somatic.

De ce ii este pacientului “frica “ de psihiatru?

            De teama de a nu fi etichetat de cei din jur, de teama de a nu primi tratament psihiatric sau deoarece nu vrea sa scape de boala psihica fiindca in subconstientul lui exista un “beneficiu secundar”?

            Dupa parerea mea, ceea ce-l impiedica pe pacient sa ajunga la psihiatru sau in cazurile usoare, la psiholog este STIGMA. Stigma,deriva din limba greaca si se refera la semnele corporale desemnate sa exprime ceva neobisnuit si nefavorabil despre statutul metal al stigmatizatului.

Stigma produce o scadere a stimei de sine, anxietate, depresie, izolare.

            Din pacate consecintele stigmatizarii sunt numeroase si dramatice. Ascunderea bolii psihice din teama de a nu fi ironizat si respins duce la amanarea si uneori la evitarea consultului psihiatric, care nu face altceva decat ca boala sa se agraveze, simptomatologia sa infloreasca si pacientul sa ajunga in final la psihiatru, dar la cel din spital, unde de cele mai multe ori datorita simptomatologiei pacientul necesita internare intr-o sectie de psihiatrie.

            Stigma actioneaza nu numai in societate dar  si in mintea pacientului, ea fiind internalizata prin faptul ca pacientul dupa diagnosticare a devenit victima a indiferentei, a respingerii sau a cinismului din partea celorlalti.

            Lipsa unor markeri obiectivi pentru boala psihica este un factor care contribuie la convingerea ca boala psihica nu e o boala reala.Pacientul de cele mai multe ori refuza sa accepte un diagnostic psihiatric de frica etichetarii in toate domeniile,social, familial,etc si ceea ce afecteaza cel mai mult pacientul e sa nu primeasca un diagnostic in urma caruia sa-si piarda locul de munca sau permisul auto.

            Exista cateva categorii profesionale (profesori,juristi, politisti, medici) care nu-si pot permit sa consulte serviciile de psihiatrie de frica etichetarii cu un diagnostic psihiatric.

            Factorii esentiali care contribuie la stigmatizare sunt ignoranta, teama si ostilitatea.In schimb antidoturile sunt informarea ,securizarea si o puternica campanie antidiscriminatorie din partea liderilor de opinie.

            Prezenta unei atitudini antistigmă trebuie să pornească in primul rand din cadrul structurilor medicale, apoi să se extindă la familiile persoanelor cu tulburări psihice si în final, prin campanii susţinute de presă, să ajungă la populaţia generală

            Pentru obtinera unui progres in destigmatizarea bolii psihice si crearea unei imagini pozitive, profesionistii din domeniul sanatatii mintale, impreuna cu pacientii ,familia si organizatiile nonguvernamentale trebuie sa lucreze in colaborare cu mass-media.

            Si pentru ca acum am vorbit de STIGMA in articolul urmator voi vorbi despre suicid, deoarece si stigma poate genera suicidul.

Dr Ramona Herişanu

Medic Primar Psihiatru

Doctor in Ştiinţe Medicale

Absolventă a Şcolii de Psihoterapie Adleriană

Contact:Psihiatrie Dr Herişanu Ramona SRL

Tel  programari 0348734571

Bibliografie:

Catalina Tudose,Florin Tudose-Abordarea pacientului in Psihiatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *