ArtDezvoltare personalaDiverseSocial

Dansul – Călătoria spre noi înșine!

Dansul este o calatorie spre noi insine, spre autenticitate!

Viata este un dans, iar sa stim sa ne traim viata in ritm de dans este o provocare, dar si un miracol!

Prin dans ne reamintim de corpul nostru, de partile corpului nostru, de fiecare celula a corpului nostru!

Prin dans devenim mai constienti de emotile noastre, ne depasim fricile si limitarile, venim in contact cu sufletul nostru si ne cunoastem asa cum suntem aici si acum!

Dansul ne arata ca fiecare pas are importanta si perfectiunea lui !

Fiecare pas pe care il facem, fiecare gand pe care il avem, fiecare emotie pe care o traim, fiecare actiune pe care o intreprindem ne aduce mai aproape de noi!

5Rhythms este un concept care a aparut  in anii `70 initiat de Gabrielle Roth, o dansatoare cu pregatire in samanism, care a conceput  o meditatie prin dans pe care a numit-o 5 ritmuri.

5Rhythms este o calatorie spirituala spre noi insine prin dans si miscare care ne ajuta ne constientizam emotiile, sa le traim, sa ne eliberam mintea de dialogul interior si de energia care nu ne mai este benefica.

Cele cinci ritmuri sunt :

1. Flowing – Ritmul este lent, intram in contact cu corpul nostru, lasam miscarea si dansul sa ne inunde fiecare celula a corpului nostru. Ne armonizam corpul cu miscarea, cu dansul, simtim cum picioarele ating pamantul incet, intr-o miscare continua, ne constientizam corpul, greutatea si simtim fiecare muschi, fiecare celula a corpului nostru. Suntem atenti si traim fiecare miscare, fiecare atingere, fiecare vibratie a corpului nostru.

2. Staccato – Ritmul devine mai activ, mai hotarat. Mainile si picioarele au miscari liniare si in unchiuri drepte. Ne miscam ca si cand ne-am face loc, ne-am crea propriul spatiu in aceasta lume. Permitem emotiilor sa iasa la suprafata prin dans. Prin miscare eliberam furia, tristetea si suntem puternic orientati catre exterior, sa fim vazuti, impunem limite sau sfidam reguli, aratam lumii cine suntem si ne facem simtita prezenta.

3. Chaos -- Ritmul devine dezlantuit, miscarile sunt haotice, iese la iveala creativitatea din noi. Este un ritm al abandonului total în fata imprevizibilului, in fata vietii. Ne contopim prin dans cu emotiile, dorintele noastre si ne eliberam de tot ce ne mistuie sufletul, de toata amaraciunea si stresul din viata noastra.

4. Lyrical – Ritmul devine lent, delicat ca si cand suntem o pasare in zbor. Ne armonizam corpul si mintea, ne deschidem unor emotii si experiente noi. Este un ritm al acceptarii noastre aici si acum.

5. Stillness – Ritmul este si mai lent, miscarile devin delicate si armonizate cu respiratia. Suntem pe drumul acceptarii de sine si al intelepciunii care ne aduce liniste interioara, ne aduce mai aproape de sufletul nostru. Ne eliberam de ultimele blocaje si tensiuni ramase in corp si ne simtim liberi.

Practicarea celor 5 ritmuri ne elibereaza de stres, de frustrari activand corpul in scopul de a stimula mintea.

Curba celor 5 ritmuri practicate unul dupa celalalt poarta denumirea wave sau val.

Gabrielle Roth spunea că energia se misca in valuri, valurile se misca in pattern-uri, iar pattern-urile se misca in ritmuri.

Fiinta umana este energie pura, valuri, pattetn-uri, ritmuri!

Nimic mai mult! Nimic mai putin!

Doar dans!

Breath! Dance! Freedom!

Namaste!

Andreea Pircalabescu

Trainer, Facilitator de programe de dezvoltare personala,

Pedagog Montessori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *