medicinanutritiesanatateSport

Cum sa te hidratezi corect! „Apa vie” o solutie!

“Hidratarea este interactiunea intre particulele unei substante dizolvate si moleculele de apa, insotita de degajate de caldura” conform DEX –definitie teoretica. Definitia practica ar fi ca prin hidratare adduce organismului substarul necesar pentru viata prin aportul de apa.

Apa este parte integrate a organismelor vii, suntem formati din 60-80% apa, aceasta fiindu-ne vitala.

Hidratarea corecta sa face in principal cu apa plata dar si prin intermediul legumelor si fructelor proaspete, ex: pepene rosu, castravete, acestea avand in compozitia lor peste 70% apa.

Apa ajuta la termoreglarea corpului, atunci cand este foarte cald organismul pierde lichide prin transpiratie, astfel reusin sa coboare temperature corpului cu pana la 10 grade, sporind senzatia de confort.

In lipsa aportului de apa se poate ajunge la stari de deshidratatre care pot pune viata in pericol acelasi lucru se poate intampla si in situatii care implica pierderea apei prin transpiratie excesiva, de  exemplu: temperaturi inalte, canicula sau febra. Simptome ale deshidratarii sunt gura uscata, setea extrema, oboseala, dureri de cap, ochi uscati si chiar palpitatii.

Un aport corect de apa pe zi este de minim 30ml/kg corp.

Astfel pentru o persoana de 60kg va fi necesar un minim de 1800ml apa pe zi.  In conditii special necesarul poate creste:

-in conditii de canicula/febra 40ml/kg corp, 60×40=2400ml/zi

-in conditii de efort fizic intens sau la sportivii de performata, persoane care lucreaza in mediul exterior (in constructii, agricultorii) 40ml/kg corp, 60×40=2400ml/zi

-femeile si barbatii adulti sanatosi 35ml/kg corp, 60×35=2100ml/zi

-batranii (persoane peste varsta de 65 ani conform OMS) vor necesita  30-35ml/kg corp cu mentiune ca acestia pierd simtul setei si trebuie prevenita starea de deshidratare, 60×35=2100ml/zi. Este extreme de important sa pastram un aport corect de hidratare pentru aceste persoane deoarece organismul unei persoane varstnice este unul fragil si usor de dezechilibrat in conditii de deshidratare.  

-copii si adolescentii 30ml/kg corp, 60×30=1800ml/zi, se va tine cont la aceasta categorie si de nivelul de activitate fizica, cu cat efortul este mai mare cu atat si necesarul de aport de lichide va creste.

-femeile insarcinate si cele care alapteaza 40ml/kg corp, 60×40=2400ml/zi, ele necesitand sa se hidrateze atat pe ele cat si copilul nenascut inca, iar cele care alapteaza avand nevoie de substrat lichid pentru a crea laptele matern atat de important pentru dezvoltarea aromioasa a copilului.

Apa se bea la temperatuara camerei, niciodata extrem de rece sau fierbinte, se bea in cantitati mici pe tot parcursul zilei, intre mese , cu 30 de minute inainte de masa si 60 de minute dupa masa si mai ales neidulcita.

Apa contine elemente minerale si ologoelemete cum ar fi Na (Sodiul), Ca (Calciu), Mg (Magneziu), benefice pentru organismal nostrum insa nu in exces, motiv pentru care continutul apei in aceste elemente nu trebuie sa fie unul ridicat. Apa cu continut crescut de Sodiu nu este recomadata copiilor si nici persoanelor cu patologii cardio-vasculare (hipertensiune arteriala, infarct de miocard). Aportul de sare recomandat zilic este intre 3 si 5 g pe zi, aport pe care il obtinem prin comsumul de legume si cereale; astfel nu mai apare nevoia de spulimentare a Sodiului. Desi benefic si important in functionarea corecta a organismului, Sodiul in exces va duce la retentia hidr-salina (retinerea apei in organism) avand ca si consecinta edemele, cresterea Tesniunii Arteriale si chiar o proasta functionare a rinichiului.

Apa cu cotinut crescut de Calciu este recomandata doar persoanelor care au un deficit dovedit al acestui mineral, dovedit in urma analizelor de laborator ca nivel scazut al Calcemiei sangvine. Pentru persoanele fara o altfel de carenta nu se recomanda apa imbogatita cu Calciu deoarece acesta se poate depune sub forma de conglomerate la nivelul rinichiului sau al vezicii biliare, formand astfel calculi (pietre la rinichi) sau se poate absorbi haotic formand chiar depuneri osoase anormale de genul “ciocurilor”.

Apa cu continut crescut de Magneziu poate fi consumata in cazul aparitiei crampelor muscular sau a preventiei aparitiei acestora, calmand intensitatea si chiar diminuand frecventa aparitiei carceilor.

Extrem de utila pentru sanatatea noastra este apa enzimatica sau altfel numita “apa vie”; ea se obtine prin infuzarea unor legume, fructe, ierburi aromatice sau plante medicinale.

Recomandam folosirea frunctelor si legumelor de sezon pe cat posibil. In  sezonul cald putem utiliza felii de castarvete, Frunze de patrunjel, fructe de padure, prune pentru aportul mare de pectine, flori de tei, musetel.  Cel mai repede se vor dizolva in apa fructele si legumele cu continut mare de apa: pepenele rosu, castravetele.

Cum facem apa enzimatica? Se ia un pahar de apa plata de 200ml la temperature camerei in care se pun doua felii de castravete, o felie de lamaie, 4-5 frunze de menta proaspata si o felie de ghimbir; toate se lasa la infuzat timp de doua ore, ferite de razele directe ale soarelui. Continutul se strecoara cu ajutorul unui tifon curat sau a unei site cu ochiuri mici, dupa care se consuma la temperatura camerei. Mai putem folosi o felie de pepene galben sau rosu impreuna cu frunze de patrujel sau leustean proaspat. O alta varianta ar fi fructele de padure (zmeura, mure, afine, catina) in combinatie cu rozmarin si o felie de ardei rosu gras.

“Apa vie” poate fi folosita si ca remediu impotriva constipatiei. Vom folosi acelasi procedeu de mai sus doar ca vom pune in apa prune uscate, neafumate. Dupa ce le-am lasat la rehidratat cele doua ore vom consuma apa in care au trecut pectinele, fibrele atat de importante pentru digestie, dar vom manca si prunele pentru a spori efectul scontat. Cel mai important leac impotriva constipatiei este o hidratare corecta. Pentru a asigura o buna functionare a colonului trebuie sa ii furnizam apa de care are nevoie, acel aport minim de 30ml/kg corp de care discutam anterior. Impreuna cu fibrele din alimentatie apa produce un tranzit intestinal corect si ne scuteste de consecintele neplacute.

Trebuie sa acordam o atentie sporita si celorlalte lichide din alimetatia noastra si trebuie sa stim ca unele dintre ele chiar pot duce la deshidratare. Astfel cafeaua si ceaiurile cu continut ridicat de cofeina (cel verde sic el negru) pot fi daunatoare consummate in cantitati mari; se recomada consumul doar a unei cafele dimineata neindulcita. Bauturile dulci vor fi evitate ele deasemenea ducand spre pierderea apei din organism. Mai trebuie luate in discutie si supele/ciorbele ca metoda de hidratare, daca acestea au un continut crescut de sare pot avea efecte nocive ducand la retentia lichidelor in organism.

Sub nici o forma nu vom utiliza pentru a ne hidrata sucurile cu zahar sau bauturile carbogazoase, ele fiind practice un dusman al corpului si producand un adevarat dezastru la nivel celular. Lichidele cu continut crescut de indulcitor sau zahar nu potolesc setea si nici nu vor fi utile in stoparea nevoii de apa a corpului nostru.

Lunile iulie si august sunt cele mai calduroase din an chiar caniculare dupa prognoza meteo anuntata, astfel pentru a ne mentine sanatatea avem nevoie de o hidratare corecta cantitativ si calitativ, de minim 2 litrii de apa pe zi.

Hidratare eficienta sa aveti!

Dr. Oana Parliteanu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Bolie Metabolice.

Contact:

-pe Facebook pe pagina „dr. Oana Parlițeanu

-la clinica Natural Aesthetics Bd. Ioan Cuza nr 15. Sector 1, programări la 0748339744

-la clinica Pneumocare Bd. Tineretului nr. 41, Sector 4, programări la 0770413269

-on-line pe platforma Getvig.Health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *