medicinapsihiatriepsihologiesanatate

Cine este Ramona Herisanu – partener ovidiuyang.ro

Salutare dragilor dragi! Sa ii spunem bun venit Ramonei, alaturi de noi, alaturi de oamenii care au nevoie de indrumarea unui specialist cu experienta si cu expertiza in aria ei de specialitate!

Ramona este un om foarte determinat si profesionist in tot ceea ce face. Un om de actiune cu care poti bate palma si cu care poti merge pana la capat cu incredere.

Ea este si mama si sotie si un bun prieten cu oamenii seriosi.

Eu sunt Ovidiu Yang, Life Coach si Terapeut si avand un alt terapeut alaturi de mine, prezint dovada vie ca, noi, colaboram si ne orientam catre energia si starea de IMPREUNA, nu catre cea de concurenta, in beneficiul oamenilor.

Ce ne spune Ramona?

Ma numesc Ramona Herişanu şi sunt medic psihiatru cu o experientă practică de 15 ani. In primul rând mă simt onorată sa impărtasesc din informatiile acumulate de-a lungul anilor şi să incerc să fac inteleasă această specialitate medicală de cât mai multi oameni, deoarece, de-a lungul timpului psihiatria a fost considerată “Cenusareasa” in medicina, de ce? Deoarece exista acel termen de “stigma” de care o sa vorbesc in articolul urmator.

O sa incep cu câteva informatii introductive in ceea ce inseamna Psihiatria, psihiatrul, deoarece chiar daca trăim in sec XXI ,omul, inca, are temeri de medic in general si temeri mult mai mari atunci cand vine vorba de psihiatru. Am pacienti la cabinet, la primul consult, care acceptă mult mai uşor o boală terminală sau o boală cronică decât să se adreseze unui psihiatru.E drept că la psihiatru oamenii vin mai mult aduşi ci nu din proprie iniţiativă si atunci cand pacientul e adus de altcineva(sotie,sot, parinte) lucrul cu pacientul e mult mai dificil, deoarece uneori,“el nu vrea” sau “nu e pregatit” să scape de “boală”.

Psihiatria e o ramură a medicinii care se ocupă cu recunoasterea,tratarea si prevenţia bolilor mentale.Psihiatria s-a impus perseverent in ultimele decenii devenind specialitate secundară, dupa medicina interna.Termenul a fost creat de medicul german J.CReil la inceputul sec XIX si isi afla etimologia in cuvinte grecesti care inseamna “puterea de a vindeca spiritul”.

Tulburarile mintale afecteaza comportamentul individual, modul de reflectare a realitaţii si integritatea socială a fiecarui individ.

Actual exista trei direcţii explicative in ceea ce priveste boala psihică:

-modelul psihanalitic găseste explicaţii plauzibile pentru majoritatea faptelor psihologice

-modelul biologic consideră că boala mintală are diverse cauze genetice si mezologice

-modelul psiho-sociologic pune in valoare influenta factorlor psihosociali

PSIHIATRUL este medicul care isi orientează pregatirea asupra studiului creierului uman şi functionalitatii sale biologice ci şi asupra comportamentului individual si colectiv.Exista o suprapunere semnificativă intre bolile psihice si cele “medicale”.

PSIHOTERAPEUTUL este un specialist care are o formare terapeutică derivată dintr-o concepţie fundamentală de abordare a comportamentului uman.

PSIHOLOGUL este un specialist care are formare in psihologie-disciplina care se ocupă cu studiul vietii mintale si a comportamentului.

Boala psihica este considerate o problemă de sanatate publică, datorită frecventei pe care tulburarile psihice le au in populatie si costurilor extreme de ridicate pe care tratamentul şi incapacitatea temporară de muncă le generează.

Aprox 20-25% din pacientii medicului de familie au tulburari psihiatrice sau importante probleme psihologice.

La inceput cunostiinţele in această ramură a psihiatriei au fost imprecise şi subiective şi in primul rând a fost alinarea si ajutorul uman.Acum ea a ajuns o ştiinta exactă ,ceea ce şi-a dorit,dar şi-a pierdut subiectivitatea umană, riscând să devină o ştiinta golită de sensuri umane,goală de tot ceea ce e specific sufletului uman.Generaţia aceasta şi generaţiile viitoare au datoria de a reda medicinii acea fata profund umană.

Un om care a absolvit Facultatea de Medicină şi nu realizează că el trebuie sa fie antipodal urii,acela nu va intelege nici ce inseamnă sa fii medic ,nici ce inseamnă sa fii bolnav.Nu se poate sa ajungi medic fară a fi meditat asupra originii omului,asupra unicitaţii fiiniţei umane şi asupra tratamentelor pe care parastiinţe  paramedicale le oferă bolnavilor.

Calitatea supremă a unui om nu este nici inteligenta, nici frumusetea, nici curajul, ci bunatatea sufletească, iar un suflet cu adevarat bun nu este capabil sa urască.

Dr Ramona Herişanu

Medic Primar Psihiatru

Doctor in Ştiinţe Medicale

Absolventă a Şcolii de Psihoterapie Adleriană

Contact: Psihiatrie Dr Herişanu Ramona SRL

Tel  programari 0348734571

Bibliografie:

Gavril Cornuţiu –Bazele psihologice ale practicii medicale

Catalina Tudose,Florin Tudose-Abordarea pacientului in Psihiatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *